Heippa hei!

Terveisiä kaupunkilomalta Gdanskista! Tulimme juuri eilen neljän vuorokauden mittaiselta minilomalta, joka kyllä tuli ihan tarpeeseen! En ole aiemmin käynyt Puolassa mutta uskon löytäväni itseni sieltä piakkoin. Sen verran kaunis paikka oli tuo Gdansk ja puolalaiset ihanan ystävällistä kansaa. Suosittelen lämpimästi! Vaikka Gdansk ei sijaitsekaan meren rannalla, oli tunnelma hyvin merellinen johtuen varmasti kanavista ja joesta, joka kulki vanhan kaupungin läpi. Hotellimme oli neljän tähden konferenssi hotelli, Hotel Focus. Tilat ja huoneet olivat laadukkaita ja tilavia, kaikki huokui uutuutta ja huoneet olivat erityisen siistejä ja mukavuuksilla varustettuja. Hotellihintaan kuului runsas aamiainen cappucinoineen ja kakkupaloineen. Matkaa hotellilta vanhaan kaupunkiin oli n.1,5 km suuntaansa. Paikalliset osasivat hyvin englantia ja apua sai heti kysyttyä, joskus myös olemalla vain uumoileva turisti joka etsii keskustaa. Niin, mehän varattiin matka top10 matkatarjouksilta ja ostettiin vain lahjakortit. Ei paljoa ehtinyt katsomaan minne ollaan menossa ja esimerkiksi millaista säätä kohteeseen on luvattu. En tainnut edes katsoa missä Gdansk sijaitsi, tiesin kyllä että Puolassa, mutta kartalta tsiigailu jäi vähäiseksi. Katsoin sentään zlotyn arvon, viime kerroista viisastuneena. Lentohan lähti Turusta eikä perinteisesti Helsingistä. Puuduttava ajomatka Jyväskylästä Turkuun sujui kuitenkin ihan mukavasti aamuyöstä kun oli valoisaa ja muutama kahvi matkan varrelle. Lentoyhtiönä toimi Suomeen kulkeva halvin lentoyhtiö Wizzair. Matkalaukku tuotti aluksi hieman ongelmaa, sillä mukaan sai maksusta vain 15 kg matkalaukun ruumaan ja matkustamoon pienen repun tai käsilaukun. Loppujen lopuksi saimme hyvin tavarat mahtumaan, vaikka ensiksi tuntuikin siltä, ettei laukun kilomäärä riitä mihinkään. Mitä sitä suotta pakkaamaan kaupunkilomalle turhia vaatteita, jos muutamallakin pärjää. Ja onhan sekin totta, että lennot pääsevät matkaan aikataulussa kun matkatavaroita on vähemmän lastattavaksi eikä myöhästymisiä tule lastaamisesta. Turun lentokenttä oli hieman ahdas ja pieni,mutta toimiva (kuvassa T1, meidän oli T2). Lento lähti ajoissa ja oli perillä molemmilla lennoilla 10 min aiemmin, jolloin meno-paluu kesti n. 1 h 10 min. Ei paha matka suinkaan! 

006-normal.jpg

Hotellihuoneemme sijaitsi rauhallisessa siivessä melulta suojassa, joten auton pärinätkään eivät kuuluneet ollenkaan huoneeseen. Huone oli varusteltu meikkipöydällä, vedenkeittimellä, hiustenkuivaajalla, suihkukopilla ja muilla tavallisilla asioilla kuten pyyhkeillä ja ilmastoinnilla. Juuri sopivat varustukset muutamaksi yöksi!

009-normal.jpg

Kävelimme päivittäin vanhaan kaupunkiin ja sieltä "uuden kaupungin" puolelle. Vanhassa kaupungissa sai nauttia aimoannoksen vanhaa arkkitehtuuria ja merellistä elämää. Arkkitehtuuri oli todella kaunista ja talojen ulkoasut pieniä yksityiskohtia täynnä. Kirkkoja oli useita ja upea kellotorni keskellä vanhaa kaupunkia! Nähtävää siis riitti kun vain jaksoi kävellä pitkin kujia. Ostoksia pystyi tekemään katukauppiailta ja pienistä putiikeista katujen varrella. Myös Madisonin liki 100 kaupan ostoskeskus sijaitsi keskustan tuntumassa. Sieltä löytyi mm. New Yorker, Adidas, Vero Moda jne. Kaikenlaista matkamuistosta muodin huipulle! Päivä vierähti kuin siivillä ostoksia tehden ja maistellen puolalaisia makuja pienissä kahviloissa kawan eli kahvin kera. Markkinoita järjestettiin markkina-alueilla ainakin muutaman kerran viikossa.013-normal.jpg021-normal.jpg

Kirkko keskellä pääkatua iltamyöhään ja koululaiset luokkaretkellä.

095-normal.jpg

Gdanskin kadut ovat kuuluisat meripihkavalikoimistaan, joita löytyi runsaasti useiltakin kaduilta. Yksi katu kuitenkin oli ylitse muiden. Se sisälsi useita gallerioita, joissa oli erilaisia kauniita valikoimia meripihkatuotteista kuten esim. koruja, kynttilöitä, koriste-esineitä ja lamppuja. Meripihkahelmet osoittautuivatkin erinomaiseksi matkatuliaiseksi! Galleriat avasivat ovensa kellareihin, joihin pääsi ihastelemaan upeita luomuksia. Suosittelen Gdanskiin matkaileville meripihkatuotteiden ostamista ja käyntiä gallerioissa, se on ihan oma elämyksensä. Aikaa kannattaa varata reippaasti, jos meinaa tutustua perin pohjin parhaisiin tuotteisiin ja ennen kaikkea parhaisiin hintoihin. 

094-normal.jpg093-normal.jpg

039-normal.jpg

Kuljimme pääosin kävellen, kerran myös bussilla vesisateen vuoksi keskustaan. Jalkasin kokee ja näkee parhaiten kaupungin helmet, mutta myös bussi on oiva tapa matkustaa esimerkiksi nähtävyyksiä katsomaan. Se on halpaa ja nopeaa! Bussikuski ei vain tajunnut mihin olimme menossa, mutta elekieli taisi kertoa enemmän (ja kaulassa roikkuva kamera..). Jos ostoksia halajaa, kannattaa suunnata Sopotin suuriin ostoskeskuksiin, joista löytyy yli 200 liikettä. Myös Gdanskista 5 km eteenpäin löytyy suuri Gallery ostoskeskus, jonne pääsee paikallisella bussilla ja tietenkin taxilla. Sopotissa sijaitsee upeat rannat ja satama. Meidänkin oli tarkoitus viettää yksi päivä rannalla, mutta säät eivät sitä sallineet. Jos merellistä tunnelmaa haluaa kokea lähempää, kannattaa lähteä miniristeilylle, joka kulkee pitkin vanhan kaupungin kanavia (vai jokiako ne on). Laivoja on erilaisia tarjolla ja opastusta löytyy myös englannin kielellä. Mitä syömiseen ja juomiseen tulee, ruoka on suhteellisen halpaa ja tuoppi maksaa n. 2 €. Puolalainen Tyskie on pehmeän makuista olutta, jota myydään melkeinpä jokaisessa baarissa. Ravintoloita löytyy italialaisesta pihviravintolaan ja monenlaista ihanaa kuppilaa pitkin katuja. Mitä kaemmaksi keskustasta ja vanhan kaupungin ytimestä menee, sitä halvempaa syöminen ja juominen on. Valikoima on laaja puolalaisista herkuista perinteisiin ruokiin. 034-normal.jpg

Luonto oli kaunista tähän aikaan vuodesta kun kukat kukki ja vihersi. Unikot huijuivat tuulessa ja ruiskaunokit kukkivat sinistä kukkaansa. Kaunista. 

084-normal.jpg063-normal.jpg

Loma oli taas loistava piristys arkeen, vaikka lyhyeksi jäikin tällä kertaa. Jos ensi kerralla sitten suuntaisimme sinne Bulgariaan! Tässä pieni info teille, kyselkää ihmeessä jos jokin jäi askarruttamaan. Suosittelen tosiaankin paikkaa ja ylipäätään Puolaa, sinne kannattaa kyllä matkustaa. Matkakin on lyhyt lentää vaikka vain viikonlopuksi. Wizzairilla lennät nopeasti nauttimaan etelän tunnusta! 

Palataan taas pian muutaman ruokavinkin ja kesäaskareiden parissa. Mukavaa loppuviikkoa ja oikein aurinkoista Juhannusta! Olkaahan varovaisia vesillä!