Heipsan!

Olen jo monta päivää halunnut työstää mielenpäällä olevaa teemaa ja kirjoittaa ylös tuntemuksiani. Nyt siihen on oiva tilaisuus, joten aionkin kertoa teille meidän luokan näkemyksiä tämän päivän ihanteellisesta ihmisestä. Millaisia meidän tulisi olla tunteaksemme meidät hyväksytyksi ja normaaliksi tänä päivänä? Millaisia ihmiset ovat nykyään? Meille annettiin tehtävänannoksi kertoa nykypäivän ihmisihanteesta, millaista ihannoidaan ja mikä on trendiä. Opiskelen siis sosiaali- ja terveys alalla, jos jollekin jäi epäselväksi miksi nyt puhun tällaisesta. Tässä meidän ryhmämme ja koko luokan listaamia asioita:

  • Itsenäisyys
  • "Täydellinen elämä" (ihana koti, paljon ihania elämyksiä kuten matkustelua, sosiaalinen verkosto ympärillä, punainen tupa ja perunamaa)
  • Aktiivinen Some-elämä; paljon ystäviä niiden parissa (facebook, instagram, bloggaus..)
  • Tekemisen esille tuominen (esim. ruokakuvat, asukuvvat ym..)
  • Korkea koulutus
  • Hyvä parisuhde (toiset miettivät sinkkuutta trendinä, kumpi lienee sitten parempi tällä ajatuksella?)
  • Lapsen saaminen myöhemmässä iässä (halutaan kouluttautua ensin ennen lasten hankintaa)
  • Super food (erilaiset dieetit, puhtaat raaka-aineet..)
  • Fitness-ihanne; huoliteltu ulkonäkö, timmi vartalo, crossfitt-laji)
  • Ekologisuus...

Tässä muutamia sanoja, muitakin oli toki paljon, mutten ihan kaikkia muista ja paljon oli tietysti samoja. Millaisia ajatuksia nämä teissä herättää? Ihannoidaanko tällaista ihmistä joka täyttää kaikki kriteerit? Ja mitä jos oletkin "erilainen" massasta erottuja?

Keskustelimme asiasta luokan kesken ja heti ensimmäisenä kuului "minä en ainakaan ole tuollainen". Mitäpä jos olenkin? Itse kerroin bloggaavani ja olevani some:n parissa paljonkin, olen siis "samaa massaa" mutta silti omalla tavalla erilainen. Jokainen saa kuulua massaan tai olla kuulumatta, minulle se on ainakin ihan sama minkä mukana ihmiset menevät. Välillä itsekin hurahdan erilaisten trendien pariin, enkä koe sitä mitenkään häpeltävänä asiana, päinvastoin. Jos taas olet "erilainen, oman tiensä kulkija", sekään ei tee sinusta syrjittävää ihmistä tai saa aiheuttaa häpen pelkoa. Sinun tiesi on sinun tiesi.

On kuitenkin ikävää, että paineita kasaantuu esimerkiksi nuorten keskuudessa, jos massavirtaa ei seuratakaan. Nuoruudessani oli yhdessä vaiheessa trendinä seurata rock-tyyliä ja kaikki pukeutuivat mustaan, päästä varpaisiin. Koska olin bändimme solisti ja hieman erilaisen tyylin omaava nuori bändin keskuudessamme, ei auttanut muu kuin seurata muita perässä ja pukeutua kuten he pukeutuivat. Heitin ylleni mustat housut, mustaraidalliset pitkät polvisukat ja kamalan mustapunaisen paidan. Silmät olivat vedetty mustalla kajaalilla ja huulia koristi punainen huulipuna. Näky oli kammottava, enkä tuntenut itseäni "omaksi" niissä kuteissa. Ajattelin kuitenkin, että jos en pukeudu niin kuin muut, saatan joutua ulos koko bändi hommasta ja se on siinä. Loppujen lopuksi bändi hajosi jossakin vaiheessa, minä seurasin muiden tyyliä ja koitin hyväksyä rock/punk tyylin omakseni. Niin ei kuitenkaan koskaan käynyt. Siirryin omaan tyyliini ja olin taas erilainen nuori, aivan kuin ennenkin. Muistan vain ne nuoren tytön paineet, mitkä kasaantuivat niskaan suosion ja ihanteiden ylläpitämisestä. Muistan heittäneeni mustavalkoiset sukat roskiin päästyäni kotiin, sillä en halunnut harkkojen ulkopuolella seurata massaa ja tehdä niin kuin muut tekivät. Halusin olla omanlaiseni. En ymmärtänyt, että on ok erottua porukasta ja tehdä asiat omalla tavalla seurauksista huolimatta.

 Kannustankin sinua nuori pitämään siitä kiinni mitä sinulla on, tee niin kuin sydämessäsi parhaaksesi näet, äläkä ryhdy mihinkään sellaiseen mihin et ole valmis ryhtymään tai mikä tuntuu epämiellyttävältä! Aina on olemassa tietyt asiat trendiäja niitä seurataan, niistä keskustellaan ja ihannoidaan. Sen minä olen kuitenkin oppinut tässä pienessä elämässäni, ettei kaiken mukana tarvitse aina mennä. Ihanteita, unelmia ja tavoitteita saa olla elämssä, mutta kukaan ei päätä niitä puolestasi. Ne päätä sinä itse. 044-normal.jpg

Näiden ajatusten myötä rohkaisevaa viikkoa sinulle!