Heippa!

Havahduin taas blogin olemassaoloon tänään, kun ystäväni tiesi kertoa kuulumiseni luettuaan blogiani. Oli mukava kuulla että joku vielä jaksaa lukea, vaikka tätä tekstiä tuleekin hyvin harvoin enää. Yritän siis keskittyä laatuun pidemmän tekstin sijaan. Mutta niin, olihan minulla kerrottavaakin. Kävimme kolmisen viikkoa sitten ihastelemassa Lapin taikaa Muoniossa. Se olikin meidän yhteinen lomaviikko koko kesänä. Lähdimme ystävämme seuraksi, miehillä ajatuksena kalastaa koko viikko ja itselläni käydä vaeltamassa koiran kanssa. Näinhän me sitten teimmekin.

Olen käynyt aikasemmin Utsjoella ja Rovaniemellä, mutta muualla Lappia ei ole tullutkaan pyörittyä. Ajomatkaahan Muonioon on, mutta se oli kyllä sen arvoista! Voi niitä maisemia ja luontoa joka muuttu koko ajan ympärillä. Ei käynyt aika pitkäksi Lapin päässä katsellessa mahtavia maisemia. Valitettavasti sää ei oikein suosinut meitä, vettä satoi koko viikon ja aina oli märät vaatteet päällä. Eihän sateinen keli meitä lannistanut, mutta kyllä loppu viikosta alkoi tympimään lähteä lenkille kun tiesi miten märkänä taas tuli takaisin.

Yövyimme Olostunturilla mökissä, jossa oli täysi varustus. Mökki oli oikein kodikas, kolmella huoneella ja parvella varustettu asunto, jossa olisi kyllä yöpynyt useampikin henkilö. Mökin takaa lähti latupohjat, joita pitkin kulkemalla pääsi mm. Muonion keskustaan, tuulimyllyille, Harrinivaan ja luontopoluille. Pääasiassa Oloksella kulki 7 km luontopolku ja 3 km ja 12 km pituiset latupohjat. Toki pikkupolkuja ja huoltoteitä pitkin pääsi kiertämään niin pitkän lenkin kun halusi. Olostunturin päälle pääsi kipuamaan laskettelurinettä kiipeämällä, matkaa oli n. 600 m riippuen mistä kiersi. Tunturin päällä pyörivät viisi komeaa tuulimyllyä ja alas kulki kaunis luontopolku. Olos on tunnettu laskettelukeskus lähellä Yllästä ja Leviä. Jos haluaa käydä talvella laskettelemassa Ylläksellä, käy kuulema sama lippu myös Oloksen rinteisiin. Majoittua voi hotellissa (vain talviaikaan) tai ihanissa rinnemökeissä, joita on Olos täynnä. Mukava paikka majailla, joka sijaitsee lähellä keskustaa ja läheltä löytyy upeat ulkoilumahdollisuudet!

 

547.jpg

651.jpg

539.jpg

Muonio on loistava paikka kalastajille, varsinkin Muonion kalaviikolla. Harmiksemme emme saaneet kuin mitat täyttävän lohen ja hauen, vaikka miehet osallistuivatkin Muonion kalaviikolle. Itse olin kerran mukana kalassa, toista kertaa en raaskinut maksaa. Yllätyin miten vaikeaa oli soutaa, kun virta vei venettä koko ajan alajuoksuun. Hikihän siinä tuli! Tuntu niin turhauttavalta yrittää soutaa kun näkee ettei vene liiku mihinkään, vaikka todellisuudessahan virta vie sitä koko ajan alemmaksi.

Kävimme myös Kittilässä, Levillä ja Kolarissa. Ruotsin puolellakin käytiin, mutta vain karkkiostoksilla sillan toisella puolen. Kävin useana päivänä kahvittelemassa kahvilassa, joka sijaitsi keskustassa aivan kauppojen vieressä. Tekemistä ei juurikaan ollut, sillä eihän Muonio mikään suurkaupunki ole. Luontoa rakastavalle aivan ihana kohde matkailla. Kävimme myös heittämässä frisbeetä Harrinivassa, joka majoittaa vieraita ja varsinkin karavaanareita. Harrinivassa sijiatsee myös Muonion isoin huskytarha. Latupohjia pitkin pääsee siis Olokselle ja pusikoissa kiertää 4 km pituinen Nivan kierros. Jos halajaa frisbeetä heittämään, kannattaa varautua pitkähihaiseen ja pitkii housuihin. Itikat vaanivat nimittäin joka pusikossa..

576.jpg

Poroja tuli vastaan melkein missä vain, jopa mökin pihassa. Rocky ei onnekseni välittänyt pätkääkään poroista, joten ne saivat rauhassa laiduntaa mökin pihassa. Porot tykkäsivät majailla Oloksella purukasojen päällä, jonka alla säilytetään lunta. Eräänä kauniina iltana ajattelin pysäyttää auton ja koittaa saada poroista parempia kuvia, entiset kun olivat otettu lähinnä autosta. Hiippailin porojen lähelle samalla ottaen kuvia, eivätkä porot sanoneet mitään. Tietysti pysyin turvaetäisyydellä, mutta nätisti ne laidunsivat laumassa eivätkä välittäneet turistista ollenkaan.

665.jpg670.jpg666.jpg

 

608.jpg

Maisemien kauneutta ei voi liiakseen korostaa. Sielu lepää täysin niitä katsellessa. Tulee jo kaiho näitä kuvia katsellessa. Toivottavasti ensi kesänä matka käy uudelleen Lappiin!

578.jpg579.jpg642.jpg

Saimme onneksemme edes yhtenä iltana  aurongon taivaalle, ja tässä on tulokset. Kaunista eikö totta! Jos yhtään mieli halajaa Lappiin ja mietit minne suunnata vaikkapa ensi kesänä, laita mietintään ehdottomasti Muonio. Käymisen arvoinen paikka. Vaikka ostosmahdollisuuksia ei juurikaan ole (eikä sinne nyt ostoksille usein tullakaan), tekemistä kyllä löytyy jos tykkää ulkoilla. Läheltä löytyy useeeiita luontopolkuja ja vaellusreittejä sekä lukemattomia latuja. Suosittelen lämpimästi!